justtalk

welkom,

Ben je nog geen lid? Meld je dan aan zodat ons forum steeds groter word en beter wordt bezocht. Plaats topic en help mee zodat we dit forum kunnen laten groeien.

Mvg,

admin

Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

justtalk

welkom,

Ben je nog geen lid? Meld je dan aan zodat ons forum steeds groter word en beter wordt bezocht. Plaats topic en help mee zodat we dit forum kunnen laten groeien.

Mvg,

admin

justtalk

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

voor iedereen


    zicht op het oog

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Aantal berichten : 65
    Registratiedatum : 09-01-11
    Woonplaats : utrecht

    zicht op het oog Empty zicht op het oog

    Bericht  Admin vr jan 21, 2011 11:37 pm


    Een goede zicht is erg belangrijk in ons dagelijks leven zoals in het verkeer of om een boek te kunnen lezen. Er zijn bruine ogen, groene ogen, blauwe ogen en grijze ogen maar hoe werkt het oog nu eigenlijk? Dit zintuig zet lichtstralen om in elektrische signalen die door de hersenen worden verwerkt tot de beelden die we zien. Hoe dit exact in zijn werk gaat leest u in dit artikel.


    Werking van het oog
    De iris is het diafragma van het menselijk oog en zit achter het hoornvlies. Het bepaalt hoeveel licht er wordt doorgelaten tot het netvlies aan de hand van het samentrekken van de kringspier. Bij veel licht wordt namelijk de pupil vernauwt en bij duisternis juist verwijdt.
    Bij medicijngebruik of drugsgebruik kan de afmeting van de pupil afwijken. Ook bij emoties worden de pupillen groter.
    Licht komt als eerste binnen bij het hoornvlies. Dit is doorzichtig en buigt de stralen af. Dan komt het licht binnen via de pupil en gaat dan naar het binnenste van het oog. Dan bereikt het de natuurlijke lens die de breking van het licht verder zal verfijnen. Dan vallen de lichtbundels op het netvlies. Het netvlies heeft cellen die erg lichtgevoelig zijn en kunnen het licht omzetten in elektrische signalen die via de oogzenuw naar de hersenen worden getransporteerd. En dan wordt het beeld daadwerkelijk waargenomen.
    De oogbol is in staat om boller te worden wanneer dat nodig is en heet accomoderen. Hierdoor is het mogelijk om dichtbij en veraf scherp te kunnen zien. Dit boller worden van de oogbol gaat geheel automatisch wanneer dat nodig is.
    Mensen die bijziend zijn kunnen van dichtbij nog scherp zien. Het brandpunt van het licht komt niet op het netvlies terecht maar erachter. Dan is/zijn er min lenzen of een bril nodig.
    Soms zijn mensen ook nachtblind. Dan werken de staafjes en kegeltjes niet of niet helemaal naar behoren. Een uil heeft bijvoorbeeld heel veel staafjes (veel meer dan de mens) en kan 's nachts erg goed zien. De kegeltjes zorgen er normaal gesproken voor dat we kleuren kunnen waarnemen. Vaak komt nachtblindheid door een tekort aan vitamine A of kunnen ze om een andere reden de stof rodopsine niet aanmaken. Het kan ook aangeboren zijn. Dan is het netvlies ongevoeliger voor licht.
    Er is sprake van blindheid als uw ogen geen licht meer kunnen waarnemen. Dan zijn er dus geen impulsen meer die aan de hersenen door kunnen worden gegeven. Dan bent u blind.
    U bent slechtziend als u zelfs met behulp van een bril, contactlenzen of een medische behandeling niet goed kunt zien. Slechtziende mensen worden vrijwel nooit helemaal blind. Het kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door de ziektes als maculadegenereatie of door de gevolgen van glaucoom. Brillen en lenzen zullen niet helpen. Andere hulpmiddelen als sterke lampen en/of loepen kunnen wel aanzienlijk helpen. Hiervoor kunt u terecht bij een low vision specialist.
    Mensen met diabetische retinopathie hebben diabetes en kunnen soms last hebben van lekkende bloedvaten in het netvlies van het oog. Ook worden er dan nieuwe bloedvaten aangemaakt die weer sneller gaan lekken. Het netvlies werkt dan niet naar behoren en u kunt dan wazig gaan zien


      Het is nu vr maa 29, 2024 8:35 am