justtalk

welkom,

Ben je nog geen lid? Meld je dan aan zodat ons forum steeds groter word en beter wordt bezocht. Plaats topic en help mee zodat we dit forum kunnen laten groeien.

Mvg,

admin

voor iedereen


  wat is asma?

  Deel
  Admin
  Admin
  Admin
  Admin

  Aantal berichten : 65
  Registratiedatum : 09-01-11
  Woonplaats : utrecht

  wat is asma?

  Bericht  Admin op vr jan 21, 2011 11:15 pm


  Wat is astma?Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen waar ongeveer 3 op de 100 mensen last van hebben. Astma komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, behalve op jonge leeftijd, daar komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het aantal jongeren met astma is de laatste jaren licht gedaald. Astma wordt gekenmerkt door aanvallen van buiten adem zijn, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling en hoesten.


  Wat is astma?
  Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen waar ongeveer 3 op de 100 mensen last van hebben. Astma komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, behalve op jonge leeftijd, daar komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het aantal jongeren met astma is de laatste jaren licht gedaald. Astma wordt gekenmerkt door aanvallen van buiten adem zijn, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling en hoesten. Deze klachten komen doordat de luchtwegen vernauwd en ontstoken zijn. De luchtwegen van mensen met astma zijn gevoeliger, raken snel geprikkeld door allerlei stoffen. Veel astmapatiënten hebben last van allergieën. De aanleg voor astma en allergieën is erfelijk. De een krijgt bijvoorbeeld problemen door huisstofmijt, de ander kan niet tegen huisdieren of pollen. Vaak ontstaan er klachten door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum en mist. Sommige mensen hebben voortdurend klachten en anderen hebben tussen de aanvallen in geen luchtwegklachten.

  Voorbeelden van stoffen die klachten kunnen veroorzaken zijn:

  • het inademen van allergenen, zoals:
  o de uitwerpselen en vervellinghuidjes van huisstofmijt
  o pollen
  o stuifmeel
  o huidschilfers van huisdieren
  o schimmels en sporen daarvan
  • koude lucht

  Andere zaken die klachten kunnen veroorzaken:

  • lichamelijke inspanning
  • infectie van de luchtwegen
  • sommige medicijnen, waaronder aspirine
  • voedselallergie (versterkt de klachten)

  Klachten bij astma
  Klachten bij astma worden veroorzaakt door een chronische ontsteking van de luchtwegen. Zo'n ontsteking is te vergelijken met de reactie van de slijmvliezen in de mond bij het eten van te hete soep. De slijmvliezen beschadigen en ontsteken door deze prikkel. Iets soortgelijks gebeurt in de luchtwegen van iemand met astma. Daardoor vernauwen de luchtwegen zich.

  Soorten klachten
  De volgende klachten kunnen optreden bij astma:
  • piepend, zagend of brommend ademhalen
  • hoesten, waarbij soms slijm wordt opgehoest
  • kortademigheid, in aanvallen of perioden, of bij inspanning


  Aanvallen en periodes
  Het opvallende aan astma is dat de benauwdheid en andere klachten optreden in aanvallen en in periodes. Een aanval komt vaak 's nachts of 's morgens vroeg. Meestal hebben mensen met astma tijdens korte of langere periodes geen of weinig klachten. Toch blijven de luchtwegen dan ook iets ontstoken. Vandaar dat astma een chronische aandoening is.

  Hoe wordt astma behandeld?
  Er bestaat nog geen genezing voor astma, maar er zijn verschillende soorten medicijnen die helpen om de astma onder controle te houden en de klachten te verlichten.
  De beste behandeling van astma is het voorkómen van klachten. Daarvoor is het belangrijk om prikkels te vermijden.
  Astma is niet te genezen, maar het helpt wel om uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen. Buitenshuis is dit soms lastig, in de eigen woonomgeving is dit een stuk makkelijker. U kunt de woning zodanig inrichten, dat degene met astma zo min mogelijk last heeft van prikkelende stoffen. Dit wordt 'saneren' genoemd, letterlijk: ‘gezond maken’. Dit betekent vooral het bestrijden van de huisstofmijt. Hiervoor moet u misschien uw meubels, vloeren of beddengoed aanpassen.
  Bij aanhoudende astmaklachten vormen ontstekingsremmers de hoeksteen van de behandeling van astma. Deze ontstekingsremmende medicijnen, behandelen de onderliggende oorzaak van de astmaklachten. Deze middelen worden gewoonlijk toegediend via een inhalator.
  Zelfs als de klachten niet aanwezig zijn, moeten patiënten de ontstekingsremmende medicijnen blijven nemen, omdat dit het risico op het krijgen van astma-aanvallen sterk vermindert. Hierdoor kunnen veel patiënten met astma een normaal leven leiden.
  Een ander veelgebruikt medicijn is de luchtwegverwijder. Deze wordt gebruikt tijdens een astma-aanval en zit meestal in een inhalator. Een luchtwegverwijdend medicijn zet luchtwegen open en binnen enkele minuten nemen de benauwdheidklachten af.
  Wat te doen bij een aanval
  Veel patiënten voelen zich niet prettig als ze benauwd worden waar andere mensen bij zijn. Ze gaan dan het liefste weg of naar het toilet om hun medicijnen te nemen.
  Wat kunnen mensen doen die zien dat iemand een aanval heeft? Blijf in de buurt en rustig, accepteer dat de patient aan de kant gaat zitten tijdens het sporten of inspannende karweitjes laat liggen en reageer normaal als medicijnen ingenomen worden.
  Als de benauwdheidklachten ook na inhaleren niet verbeteren dan moet contact opgenomen worden met een arts.

  Astma en sport
  Astma is een goede reden om te sporten. Van sport en beweging wordt je fitter. Je uithoudingsvermogen neemt toe en je voelt je beter. Je krijt ook een betere controle over je ademhaling, de longinhoud kan toenemen en je ademhalingsspieren worden sterker.
  Om uithoudingsvermogen op te bouwen moet je op zoveel mogelijk dagen met een matige inspanning 20 tot 30 minuten bewegen. het is dus belangrijk dat je regelmatig actief bent en je kan geleidelijk de duur en zwaarte van de inspanning verhogen. Ongeschikte sporten voor mensen met astma zijn sportduiken met perslucht en activiteiten op grote hoogte, zoals bergsport en parachutespringen.
  Inspanningsastma houdt in dat je tijdens of na zware lichamelijke inspanning last krijgt van kortademigheid of piepen. Zware inspanning van 6 tot 8 minuten geeft de meeste klachten. Het optreden van inspanningsastma hangt samen met de temperatuur van de ingeademde lucht, het vochtgehalte er van en de zwaarte van de inspanning..
  Om je klachten zo veel mogelijk te beperken kan je maatregelen nemen, zoals medicijnen inhaleren, een goede warming-up en bij koud weer inademinglucht voorverwarmen. Bepaalde medicijnen kunnen inspanningsastma voorkomen wanneer je ze ongeveer 10 tot 30 minuten voor het sporten inhaleert. Als tijdens het sporten de klachten terugkomen, kan je nog een keer inhaleren. Voor de warming-up moet je ongeveer 10 tot 15 minuten uittrekken. Dan wissel je lichte oefeningen (warmlopen) van enkele minuten af met rustmomenten, waarin je rekoefeningen kan doen. Inademinglucht voorverwarmen kan door zo lang mogelijk door je neus in te ademen of door een sjaal voor je mond te doen.
  Ook is het belangrijk je trainer/coach en evt. teamgenoten er van op de hoogte te brengen dat je astma hebt.
  Oorzaken & erfelijkheid
  Er is niet één oorzaak voor het ontwikkelen van astma. De aanleg voor astma is erfelijk. Wanneer één van de ouders astma of allergie heeft, dan heeft een kind 50% kans op het krijgen van astma of allergie. Wanneer beide ouders astma of allergie hebben, dan heeft een kind zelfs 75% kans op het krijgen van astma of allergie.
  Bij een deel van de mensen met astma (ongeveer 10%) speelt langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol. Dit heet beroepsastma.
  De meeste mensen met astma zijn allergisch (70 tot 80%). Bij hen wordt de astma getriggerd door allergische prikkels die zij inademen. De reactie die dan volgt verloopt via antistoffen van het type IgE. In 20-30% van de gevallen is er geen onderliggende allergische reactie en spreekt men van "intrinsieke astma". Er is een verband gelegd tussen astma en zwaarlijvigheid
  De hygiënetheorie oppert dat het immuunsysteem bij de hygiënische westerse bevolking niet genoeg wordt blootgesteld aan allergenen. Het zou zich om deze reden richten op lichaamseigen stoffen of onschuldige pollen e.d. Deze theorie zou naast het erfelijke component een mogelijke verklaring kunnen zijn dat er binnen bepaalde families meer astma voorkomt.

  Is Astma dodelijk?

  Ja, astma is dodelijk. Maar dat is als je het echt heel zwaar hebt. Vaak als je een jaar of 80 bent dan wordt het allemaal wat ouder en dan gaat alles veel zwaarder. Daar door komt het ook dat heel veel opa’s en oma’s niet meer zo hard kunnen lopen. Sommige mensen die stikken erdoor. Dan zit de luchtpijp vol met slijm. Maar dat gebeurt bijna nooit. Veel dokters kunnen wel iets doen tegen Astma. Maar dokters kunnen astma nog niet volledig genezen   Het is nu do jan 24, 2019 11:07 am